Ministrul Mediului răspunde acuzațiilor silvicultorilor: „Au fost victimele unei dezinformări și unei interpretări greșite, dacă cineva a spus că se vând pădurile”

Ministrul Mediului răspunde acuzațiilor silvicultorilor: „Au fost victimele unei dezinformări și unei interpretări greșite, dacă cineva a spus că se vând pădurile”
Sursa foto: Alexandra Pandrea (GANDUL)
Publicat: 12/01/2023, 19:08

Ministrul Mediului, Tanczos Barna (UDMR), a catalogat joi ca fiind „o aberație” acuzația sindicaliștilor că Guvernul pregătește privatizarea pădurilor. În opinia sa, afirmațiile silvicultorilor ar fi „o interpretare greșită a propunerii legislative care a trecut de Guvern”.

Declarațiile vin după ce mii de silvicultorii au protestat în fața Guvernului împotriva reorganizării Romsilva. Peste 3 milioane de hectare de pădure ar putea fi înstrăinate, spun aceștia.

„N-am auzit niciodată aberație mai mare, nici nu cred că a spus cineva așa ceva. Cel puțin sper. Pentru că toată lumea care se ocupă de păduri știe că sunt în proprietatea publică a statului și nu se pot vinde. Nu cred că ar fi spus cineva așa ceva, pentru că ar fi însemnat să nu cunoască sindicaliștii legea.

Regia Autonomă sau o companie națională poate să funcționeze pe regulile corporative fără nicio problema. Și astăzi Romsilva funcționează pe Legea 109, pe guvernanță corporativă”, a declarat Tanczos Barna la Antena 3.

Ministrul a adăugat că, în opinia sa, silvicultorii au fost victimele unei dezinformări și unei interpretări greșite.

„Eu cred sincer că, de data asta, silvicultorii, pe care îi respect foarte mult și cu care am o relație foarte bună, au fost victimele unei dezinformări și unei interpretări greșite, dacă cineva a spus așa ceva, că se vând pădurile.

Nu este absolut niciun pericol. Nu este în pericol nici pădurea, nici proprietatea publică în care se află și se va afla în continuare pădurea. Este, din punctul meu de vedere, o interpretare greșită a propunerii legislative care a trecut de Guvern”, a mai adăugat ministrul Mediului.

„Dacă vorbim despre jaf și furt din pădure, responsabili pentru pază cine sunt? Exact cei care spun că este în pericol pădurea. Există o vinovăție și din partea celor care au responsabilitatea de a păzi pădurea, indiferent dacă vorbim de Romsilva sau ocoalele private.”, spune acesta.

Silvicultorii au protestat în faţa Guvernului, faţă de decizia de privatizare a pădurilor

Sindicaliştii din silvicultură au solicitat Parlamentului României să nu valideze legislaţia „care destructurează proprietatea publică din ţara noastră”.

„Suntem astăzi în formaţie completă, circa 5000 de colegi silvicutori adunaţi din toată ţara ne încurcă un pic vremea, dar trebuie neapărat să tragem un puternic semnal de alarmă cu privire la un proiect de lege susinut iniţiat de către Guvernul României, promovat pe repede înainte în doar cinci zile de la momentul la care a fost postat pe site-ul secretariatului general al Guvernului prin acest proiect de lege adoptat de către Guvern în data de 19 decembrie.

Temerea noastră este că prin acea separare pe care legea o propune a activităţilor de serviciu public de activităţile economice.

Activităţile economice vor fi transformate în societăţi pe acţiuni, în societăţi pe răspundere limitată, iar Statul Român la un moment dat va vinde aceste acţiuni şi practic vom ajunge la situaţii în care pădurile ţării vor fi administrate, exploatate de către societăţi comerciale, de către SRL-uri şi vor fi cel mai probabil înstrăinate către grupuri de interese care îşi vor permite să cumpere pachete majoritare la aceste societăţi.

Este un act extraordinar, este un act de sabotaj la adresa pădurilor României. Statul Român mai deţine patrimoniu doar 46% din întreaga suprafaţă de fond forestier existentă la nivel naţional, circa 3,1 milioane de hectare, iar aceast proiect de lege pus pe repede înainte şi promovat de către Guvernul României are drept motivare o negociere în PNRR-ul şi nişte recomandări făcute de OCDE”, a transmis Silviu Geană, preşedintele sindicatelor Silva.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Avertisment pentru toți cei cu telefoane mobile. Acest lucru este total interzis
Semnele care pot anunța un nou război mondial. Biblia cuprinde o parte dintre ele
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Reddit și OpenAI au bătut palma! Ce se va întâmpla cu datele platformei?
×